Å pakke til vinterekspedisjon og del én av pakkelista mi

Å pakke til en vinterekspedisjon er en stor oppgave som må gjøres svært nøye. Det er så små feil som skal til for at man ikke kan legge i vei. Har du for eksempel husket brenner, reprasjonskit og bensin, men glemt fuel bottle blir det ikke vann eller mat på deg, og det er ganske åpenbart at man ikke kan dra før det er i orden. Enda mindre ting kan også forsure turen rimelig mye. Som i fjor, da jeg glemte å ta med solkrem til en ukestur på Hardangervidda. Det gikk sånn: 

Værfast på Finsehytta og greit hoven i ansiktet. Det verste er at her trodde jeg ansiktet hadde gått tilbake til normalen, for dagen før var tre ganger verre. 

Værfast på Finsehytta og greit hoven i ansiktet. Det verste er at her trodde jeg ansiktet hadde gått tilbake til normalen, for dagen før var tre ganger verre. 

Man kan godt le. Men, det var både en vond og angstfylt opplevelse, da jeg forsto at det bare var å vente på hudkreften fra nå av. Det kom heldigvis noe godt ut av det, nå drar jeg aldri på tur uten solfaktor 50!

For å unngå lignende fadeser skriver jeg nå alltid omstendelige pakkelister før jeg drar. Lang tid i forveien, slik at jeg stadig kan se over de og finne ut om noe mangler. Jeg skriver alltid for hånd, for meg blir det mer ekte sånn. Når jeg pakker, skriver jeg ned fortløpende alt jeg har pakket på et nytt ark. Det er enkelt å stryke ut noe feil, men å skrive ned at du har pakket noe helt annet enn det du nettopp la i pulken er verre. Også kan man stryke ut etterpå igjen, for det er alltid litt digg å stryke ut. 

Pakkelista mi for Elbrus. Langt enklere å pakke til en sånn type tur, men igjen veldig viktig å ha med riktig utstyr!

Pakkelista mi for Elbrus. Langt enklere å pakke til en sånn type tur, men igjen veldig viktig å ha med riktig utstyr!

Listene deles inn i kategorier. For denne turen oppererer jeg med ti: Mat, matlaging, navigasjon, bo, kamerautstyr og annet teknisk utstyr, toalettsaker og førstehjelp, klær, sikring, ski og skiutstyr og til slutt ymse. Det er utrolig mye som skal med, og jeg blir alltid overrasket over hvor mye som havner på lista. Jeg har lyst til å dele her, men da det blir så mye må dette fordeles utover flere innlegg. Her kommer jeg til å dele fire: Navigasjon, ski og skiutstyr, bo og sikring. Hvorfor disse fire? For det er de absolutt enkleste kategoriene som stort sett er det samme for alle turer. Har helt sikkert klart å glemme noe likevel. 

Navigasjon

 • Kompass
 • Kart 
 • Kartmappe
 • GPS (husk en million batterier) 

Ski og skiutstyr

 • Ski
 • To sett kortfeller, gamle og nye
 • Et sett langfeller
 • Fellerens
 • Skistaver 
 • Skistøvler 
 • Pulkdrag: tau og "stivt"
 • Pulksele
 • Pulk (skal godt gjøres å glemme denne, hehe)

Bo

 • Telt
 • To sett teltstenger
 • Teltpose (for rullet telt med stenger i).
 • Snøplugger 50 cm, 16 stykk. (Lett å miste, greit med litt å gå på).
 • Liggeunderlag i skum
 • Oppblåsbart liggeunderlag med dun
 • Reinsdyrskinn
 • Sovepose
 • Lakenpose 

Sikring

 • Nødpeilesender
 • Vindpose
 • Spade
 • Søkestang (for å kunne hjelpe andre)
 • Tau 
 • Refleksvest (kanskje må man gå litt på vei? Det er også megalurt å bruke om man går i litt usikkert terreng, utrolig mye lettere å finne deg med vest enn uten om uhellet skulle være ute). 

Øvrige kategorier deles fortløpende.

PS: Jeg er fryktelig spent på hva jeg har glemt - tips meg gjerne om du ser det!