Hvordan rigge et dekk for dekktrening

Jeg har nå snakket med Iselin, som har laget til mitt dekk, og fått en innføring i hvordan det gjøres. I det følgende kommer en enkel forklaring.

Foto: Iselin Spernes

Foto: Iselin Spernes

Du trenger: 

 • Dekk (hent gratis på fks. Dekkmann)
 • U-Bolt 
 • 5 - 6 meter tau (gjerne klatretau)
 • En tykk strikk, lastestrikk fungerer bra
 • En skrukarabin 
 • En enkel karabin
 • En kraftig drill med et tykt borr

Slik gjør du: 

 • Borr to hull i dekket med like stort mellomrom som bredden på U-bolten din, fest deretter U-bolten gjennom disse hullene. 
 • Del tauet ditt i to, en del på ca 1 - 1,5 meter og en på 4 -5 meter 
 • Fest det korteste tauet i trekkselen din, en ende i hver krok slik at tauet henger bak deg i en U når det er slakt eller en V når det er stramt (se bildet over). Åttetallsknuter er gode her. 
 • Ta deretter det lengtste tauet og lag ei god og trygg løkke i hver ende. 
 • Monter deretter bilstrikken. Det er enklere å forstå hvordan om du ser for deg at strikken skal erstatte tauet noen titalls centimeter på midten av tauet. Dette gjør du ved å brette er godt stykke tau for å deretter feste strikken i starten av bretten på begge sider. Når taudraget er stramt skal altså strikken være stram og tauet slakt. Poenget med strikken er å dempe rykk. 
 • Nå gjenstår det bare å koble sammen alt. Det korte tauet har du festet i selen din, dette kobles sammen med det lange tauet med skrukarabinen, her bruker man selvfølgelig løkka man knøt tidligere.  Det lange festes i U-bolten med den vanlige karabinen, igjen i den andreløkka du lagde tidligere. 

Vi har ikke brukt bilstrikk på vårt drag, og dette har gått helt fint da vi stort sett har trukket på grusveier, men det merkes med en gang man kommer i mer ulendt terreng. Jeg kommer derfor til å montere en strikk før neste tur. 

Foto: Iselin Spernes 

Foto: Iselin Spernes 

Etter en stund vil nok ett dekk føles for lett og da kan man enkelt koble sammen flere dekk. Jeg syns det virket litt stress med mange dekk, og har derfor heller gjort et forsøk på å tynge mitt dekk med sement. Jeg fylt omtrent 1/5 del av dekket mitt med sement og gikk dra fra omtrent 5-6 kg til 16,6 kg. Jeg var redd sementen skulle knuse og falle ut grunnet støt, men etter tre lange turer ser den like fin ut så dette anbefaler jeg andre å gjøre også! 

Om du har fått lyst til å teste dekktrening og skal i gang med å montere ditt eget dekk - lykke til!!